بوبین کنتاکتور چیست

در ابتدا باید اشاره کنیم که کنتاکتور ها از جمله تجهیزات بسیار مهمی هستند که در سیستم های توزیع و قدرت مورد استفاده قرار می گیرند. کنتاکتور ها از اجزای مختلفی تشکیل شده اند که از جمله آن ها می توان به بوبین اشاره داشت. بوبین ها به دو نام دیگر هم شناخته می شوند به آن ها سلف یا سیم پیچ هم می گویند که از ساده ترین ادوات و تجهیزات الکتریکی می باشند. بوبین متشکل شده از دو بخش مجزا یعنی یک هادی و یک هسته می باشند. این قطعه معمولا از سیم مسی ساخته شده اند و به دور هسته پیچیده می شود که این نوع چرخش ممکن است به صورت استوانه ای یا دایره ای باشد به عبارت دیگر سیم طویلی که به صورت مارپیچی و منظم پیچیده شده است.

مادامی که این پیچش یک بار به دور هسته باشد، یک دور نامیده می شود اما اگر چند بار پیچیده شود به آن سیم پیچ می گویند. معمولا وظیفه بوبین کنتاکتور یا سیم پیچ القا کردن یک مدار الکتریکی می باشد که القا کردن خاصیتی الکتریکی می باشد که برای سیم پیچ های الکترومغناطیسی مخالف جریان مدار است. کاربرد متداول سیم پیچ الکترومغناطیسی به عنوان سلف است که انرژی را در میدان مغناطیسی خود ذخیره می نماید به عبارتی به عنوان یک قطعه الکتریکی منفعل در نظر گرفته میشود لذا نمی تواند جراین الکتریکی را کنترل کند و هیچ فایده ای هم ندارد، اما با عبور جریان الکتریکی از طریق خود انرژی را مهار می کند.

بوبین کنتاکتور چیست

در واقع بوبین کنتاکتور به صورت یک سیم ساخته شده است و همچون همه ی میدان های مغناطیسی، زمانی که یک جریان الکتریکی از سیم عبور می کند، باعث ایجاد میدان مغناطیسی می شود. اساسا الکترومغناطیس ها به نسبت آهنرباهای دائمی دارای مزایایی می باشند که با استفاده و یا از بین بردن جریان الکتریکی خاموش و روشن می شوند که این مسئله موجب کی شود آن ها به عنوان سوئیچ به کار برده شوند و کاملا اتوماتیک شوند. میدان مغناطیسی یک قطب فعال شده مثل تمام آهنربا ها از قطب های مثبت و منفی برخوردار می باشد که موجب جذب یا دفع مواد حساس به آهنربا می شود که در این جا هسته ثابت آهنربا شده و موجب به حرکت در آوردن هسته متحرک می شود و به سمت خود جذب می کند. در یک الکترون میدان مغناطیسی موجب می شود جرکت به سمت جلو و عقب انجام شود که به این صورت کنتاکتور شروع به فعالیت می کند. گفتنی است که بزرگی و استحکام میدان مغناطیسی با توجه به سیم پیچ تعیین می شود پس زمانی که بوبین کنتاکتور را خریداری می کنید  حتما به کیفیت و کارایی آن دقت نمایید. برای مثال می توانید که ویژگی هایی همچون جریان نامی و جریان اتصال کوتاه ضربه ای را مد نظر قرار دهید.

نحوه تست بوبین کنتاکتور

از آن جایی که جایگاه کنتاکتور در مدار قدرت است پس وظیفه قطع و وصل جریان بالای مدار را بر عهده دارد و معمولا جزء قطعاتی است که خرابی آن به وفور اتفاق می افتد و با توجه به قیمت بالای آن و وجود داشتن قطعات یدکی دلیل است تا هر برقکار صنعتی لازم است که نحوه تست آن را یاد بگیرد که تست بوبین هم یکی از این مراحل تست کنتاکتور است که در ادامه این نحوه تست را بررسی خواهیم کرد.

در ابتدای کار ولتاژ مورد نیاز برای بوبین کنتاکتور  را به آن اعمال نماییدکه معمولا این کار با یک صدای کلیک به گوش می رسد و شما تکانی را بر روی کنتاکتور احساس خواهید کرد اما در برخی از کنتاکتور ها احتمال دارد که نوعی نشانگر مکانیکی وجود داشته باشد که با تحریک شدن کنتاکتور جا به جایی شوند. زمانی که این مرحله مطابق انتخظار بود، به سراغ مرحله بعد بروید. اما اگر موارد گفته شده در نتیجه کار دیده نشد احتمالا به بوبین آسیب رسیده و باید آن را تعویض نمایید.  فراموش نکنید که در شروع کار برای محافظت از خودتان باید کنتاکتور از مدار خارج شود و معمولا برای این کار سیم های ورودی و خروجی کنتاکتور را بعد از علامت گذار و شماره گذاری باز و از مدار خارج نمایید.

علت سوختن بوبین کنتاکتور

توجه کنید که سوختن بوبین ها ممکن است که علت های متعددی داشته باشد اما ما در این قسمت برخی از آن ها را بررسی می نماییم:

» متصل بودن بوبین در ساعت های طولانی: اگر در مدت طولانی بوبین متصل باشد مواردی همچون به وجود آمدن حرارت، بالا رفتن مصرف انرژی، کم شدن عمر مفید، قطع  و وصل شدن های کوتاه در زمان افت ولتاژ لحظه ای و … می توانند از جمله علت های سوختن بوبین محسوب شوند.

» گرم شدن بیش از حد کنتاکت های بوبین: به میزانی که مدت زمان عبور جریان از بوبین بیشتر باشد، به همان اندازه کنتاکت های بوبین بیشتر گرم می شوند که این گرم شدن بیش از حد سوختن بوبین را به دنبال دارد.

» استفاده نکردن از ولتاژ استاندارد: تمام بوبین ها برای داشتن عملکردی مناسب و درست باید از ولتاژ استاندارد و مناسب خودشان استفاده نمایند. اما اگر این استاندارد در نظر گرفته نشود، بوبین از یک حرکت لرزشی برخوردار خواهد بود و با ادامه این روند، سوختن بوبین را به دنبال خواهد داشت. اما اگر تغذیه بوبین به وسیله ولتاژ نامی خود انجام شود، سوختن این قطعه رخ نخواهد داد.

» وجود فاصل هوایی: یک علت دیگر سوختن بوبین می تواند که بسته نشدن مدار هسته و وجود فاصله هوایی باشد. که به سهولت با کنترل کردن و تمیز کردن مسیر هسته و سطح قطب ها می توان مانع از به وجود آمدن آن شود که معمولا برای تمیز کردن آن ها از تری کلر و بنزین استفاده می نمایند.

اتصال حلقه در بوبین: مادامی که این چنین مشکلی به عنوان علت سوختن بوبین در بوبین کنتاکتور وجود داشته باشد باید نسبت به تعمیر کردن و رفع این نقص و یا به طور کامل عوض نمودن بوبین اقدام شود.

» باز نشدن کنتاکت کمکی مقاومت پیش گذاری: یک علت دیگر باز نشدن کنتاکت کمکی مقاومت پیش گذار در کنتاکتور در جریان مستقیم می باشد. و در جهت رفع این مشکل باید در رابطه با کنتاکت کمکی، یا اقدامات کنترلی انجام می شود و یا نسبت به تعمییر به تعویض اقدام کنید.

مشخصات بوبین کنتاکتور

کنتاکتور ها به لحاظ جریان دارای دو قسمت جدا از هم می باشند. جریان قسمت بار که جریان تغذیه بار را عبور می‌ دهد؛ و جریان قسمت تحریک کویل که جریان تحریک بوبین کنتاکتور اشنایدر را جهت مغناطیسی شدن آن عبور می‌دهد. قاعدتاً جریان بار، وابسته به ولتاژ شبکه و ولتاژ مورد نیاز بار است. از لحاظ جریان بار، کنتاکتورهای اشنایدر الکتریک که عمدتاً به صورت سه فاز هستند، تا ۸۰۰ آمپر ساخته می‌ شوند و جریان کویل به اندازه کنتاکتور وابسته است. در حالتی که کنتاکتور‌های جریان بالا مانند ۸۰۰ آمپر مصرف شوند، جریان کویل یا تحریک هم یک جریان قابل ملاحظه خواهد بود.

ولتاژ بوبین کنتاکتور

اختلاف ولتاژ خروجی در رله های هوشمند با ولتاژ مورد نیاز سایر تجهیزات می تواند یکی از دلایلی باشد که از خروجی آن ها به صورت مستقیم در مدار فرمان استفاده نمی شود. تفاوت نوع ولتاژ همچون خروجی DC رله های هوشمند و AC بودن مدار فرمان و … در این مسئله مهمند.

دیدگاه‌ها 0

*
*