اجزای کنتاکتور چیست

یکی از پر کاربرد ترین قطعات الکتریکی کنتاکتور ها می باشند که در مدارهای الکتریکی برای قطع و وصل مدار الکتریکی با توان بالا به کار برده می شوند. کنتاکتور ها معمولا دارای اجزای داخلی هستند که از جمله آن ها می توان به منتاکت های متحرک کمکی، هسته متحرک و هسته ثابت، پوشش بین ترمینال های قدرت، بوبین و فنر بین دو هسته، محافظ هسته، شاسی عایق جهت نگهداری تمام پلاتین های متحرک و اتصال آن ها به هسته متحرک و … اشاره کرد. در ادامه راجع به اجزای اصلی کنتاکتور بیشتر توضیح خواهیم داد پس ما را تا پایان همراهی نمایید.

معرفی کنتاکتور

به سوئیچ کنترل شده الکتریکی کنتاکتور گفته میشود که در جهت کلید زنی مدار الکتریکی قدرت استفاده می شود. یا به عبارتی کلیدهای الکترومغناطیسی می باشند که با استفاده کردن از یک جریان کوچک تر، یک جریان بزرگ تر را قطع و وصل می کنند. به صورتی که یک جریان کوچک به کنتاکتور ارسال می شود و کنتاکتور متوجه می شود که الان باید کلید داخلی خود را در حالت روشن قرار دهد و وقتی که آن جریان کوچک قطع شد، کنتاکتور متوجه می شود که باید کلید داخلی خود را در حالت قطع قرار دهد. گفتنی است که دارای انواع مختلفی و در اندازه ها و شکل های متفاوتی دیده می شوند. از کنتاکتورهای ۲۴ ولت که بسیار کوچک می باشند و قادرند که یک آمپر را قطع و وصل کنند. به این کنتاکتورها رله نیز گفته می شود تا کنتاکتور هایی که در طول و عرض یک متر که توانایی قطع و وصل کردن چند هزار آمپر را دارند. معمولا از کنتاکتور ها در قسمت های مختلفی استفاده می شود که برخی از آن ها عبارت اند از:

  • کنترل نور افکنی
  • رله مرطوب شده با جیوه
  • عمل میل بادامک
  • استارتر مغناطیسی
  • کنتاکتور خلاء
  • رله جیوه ای

معرفی اجزای کنتاکتور

تیغه اصلی: تیغه های هر کنتاکتور دارای دو قسمت می باشند که این دو بخش شامل تیغه های فرمان و تیغه های قدرت می باشد. تیغه های قدرت هدایت جریان الکتریکی را پس از هر بار تحریک شدن بوبین از خود بر عهده دارد. اما تیغه های فرمان در مدار فرمان مورد استفاده قرار می گیرند که به دو صورت نرمالی بسته و نرمالی باز بر روی بدنه کنتاکتورها تعبیه و جایگذاری می شوند. این تیغه ها پس از هر بار تحریک شدن بوبین تغییر وضعیت می دهند.

بوبین: در واقع بوبین یک هسته مغناطیسی سیم پیچ شده می باشد که معمولا نیروی لازم را برای اتصال فیزیکی کنتاکت های هادی الکتریسیته فراهم می سازد.

محفظه: برای ایزوله کردن بخش های هادی و خطرناک کنتاکتور و در جهت محافظت از افرادی که با کنتاکتور سر و کار دارند مورد استفاده قرار می گیرند. متریال به کار رفته برای محفظه از مواد عایق الکتریسیته همچون پلاستیک های سفت شونده در برابر حرارت ، Nylon 6 ،  Bakelite   ساخته می شوند.

تیغه های کمکی: این تیغه های فرمان نرمالی بسته و نرمالی باز می باشند که برخی از آن ها در بالای بدنه کنتاکتور و برخی دیگر در کنار بدنه نصب می شوند و پس از هر بار تحریک بوبین این تیغه ها تغییر وضعیت می دهند.

رله حرارتی: این رله ها به منظور حفاظت از بار هایی که به کنتاکتور بسته می شوند مورد استفاده قرار می گیرند. در برخی کنتاکتورها رله های حرارتی بر روی بدنه تعبیه می شوند و اما در برخی دیگر این رله های حرارتی به صورت اختیاری بر روی کنتاکتور بسته بسته می شوند. به کنتاکتورهایی که جریان بیشتر از حد مجاز شبکه را بکشد ای رله عمل می کند و از صدمه به بار الکتریکی جلوگیری میکند.

دیدگاه‌ها 0

*
*