عمکلرد کنتاکتور | کنتاکتور چگونه کار می کند؟

در این مطلب از فروشگاه اینترنتی کالا برق فضائلی به موضوع نحوه عملکرد کنتاکتور می‌پردزیم. این سوال ممکن است که ذهن شما را به خود درگیر کرده باشد که کنتاکتور چگونه کار می‌کند؟ ما در این مطلب می‌خواهیم که به این سوال شما پاسخ بدهیم. اغلب کنتاکتورها در دستگاه‌هایی مورد استفاده قرار می‌گیرند که دستگاه با قطع و وصل مدار به طور مکرر خاموش و روشن می‌شوند. باید بدانید که کنتاکتور خطوط تغذیه توان که به بار ختم می‌شوند را در این دستگاه‌ها وصل و یا قطع می‌کند. گفتنی است که در کنتاکتورها یک قسمت از هسته متحرک می‌باشد که به واسطه یک فنر از قسمت ثابت جدا نگه داری می‌شود و در ادامه برخی کنتاکت‌های عایق شده از یکدیگر به آن متصل می‌باشند و با آن حرکت می‌کنند و یک سری کنتاکت‌های دیگر در قسمت ثابت هسته محکم شده‌اند. باید اشاره کنیم که در حالت وصل، تیغۀ متحرک کنتاکتور تحت نیروی دائم الکترومغناطیسی بوده و با کنتاکت ثابت در تماس می‌باشد. در سیم پیچ تولید کننده نیروی مغناطیسی جریان به طور دائم برقرار می‌باشد. تیغۀ محرک کنتاکتور را با فشار مناسب در حالت وصل و تماس با کنتاکت ثابت حفظ می‌نماید. در حالتی که با قطع جریان و یا کاهش ولتاژ در بوبین روبه رو شویم نیروهای موجود در فنر موجب می‌شوند که کنتاکت متحرک به طور اتوماتیک در موقعیت قطع قرار بگیرد و جریان قطع شود. و در صورت قطع شدن جریان حاصل از نبود ولتاژ تیغه‌ها تحت تأثیر نیروی فنر از کنتاکت‌های ثابت جدا شده، جریان تغذیه موتور را قطع می‌کند که به این حالت، آزاد شدن کنتاکتور گفته می‌شود. به عبارت دیگر تعدادی کنتاکت باز، بسته و تعدادی کنتاکت بسته، باز خواهد شد. چرا که لازم است  از تمام کنتاکت‌های کنتاکتور جریان یکسانی عبور کند، کنتاکتورهای استاندارد شده معمولاً سه کنتاکت اصلی برای مدار فرمان دارند. نکته‌ای که باید آن را مورد توجه خود قرار دهید این است که اگر به علت کثیف شدن و یا دلایل دیگر، مدار هسته کنتاکتور کاملاً بسته نشود و بین هستۀ متحرک و هستۀ ثابت، فاصله هوائی وجود داشته باشد، جریان حالت کار بوبین افزایش یافته و باعث داغ شدن و سوختن سیم پیچ کنتاکتور خواهد شد.

کنتاکتور چگونه کار می‌کند

کنتاکتور برق چیست؟

سوال دیگر این است که کنتاکتور برق چیست؟ در صنعت برق کنتاکتور برق یکی از پرکاربردترین تجهیزات می‌باشد که با جریان‌ها ولتاژهای مختلفی تولید و به بازار عرضه می‌شوند. به عبارت ساده‌تر یک دستگاه کلیدزنی یا دستگاه سوئیچینگ الکتریکی می‌باشد که در جهت روشن و خاموش کردن یک مدار الکتریکی مورد استفاده قرار می‌گیرد. گفتنی است که یک نوع خاصی از رله‌ها، کنتاکتورها می‌باشند. اما یک تفاوت اساسی بین آن‌ها وجود دارد. تفاوت آن‌ها این است که معمولا کنتاکتور بیشتر در دستگاه‌‌هایی استفاده می‌شود که ظرفیت تحمل جریان بالاتری دارند در صورتی که رله برای دستگاه‌‌هایی با جریان پایین‌تر استفاده می‌شود. کنتاکتور ساختاری به هم پیوسته دارد و به راحتی قابل نصب می‌باشد. کنتاکتورها متشکل شده از چند کنتاکت می‌باشند. در حقیقت کنتاکت‌ها بیشتر از نوع کنتاکت باز هستند که به آن‌ها NO نیز می‌گویند. همین کنتاکت‌ها هستند که قدرت عملکردی را در زمانی که بوبین کنتاکتور برق دار شده است برای بار فراهم می‌کنند. کنتاکت‌های کنتاکتورها می‌توانند که به سرعت باز و بسته بشوند. به این علت است که برای تحمل بارهای بزرگ‌تر مناسب می‌باشند. معمولا کنتاکتورها به همراه موتورهای الکتریکی به کار برده می‌شوند. رنج وسیعی از جریان‌ها می‌تواند که با کنتاکتورها پوشش داده شود و در هر یک از این آمپراژها از جریان‌ های کم تا هزاران آمپر و ولتاژهای 25 ولت تا هزاران ولت استفاده می‌شود. کنتاکتورها را می‌توانید که در ابعادهای متفاوتی مشاهده کنید از سایزهای کوچک دستی گرفته تا سایزهای بزرگ‌تر مشاهده نمایید. کنتاکتور به این دلیل بیشتر در بارهای با جریان بالا مورد استفاده می‌‌باشد که ظرفیت بالایی برای عملکرد در جریان‌های بالای 5000 آمپر و توان‌های بالاتر از 100کیلو وات دارد.

کنتاکتور

نحوه عملکرد کنتاکتور

گفتنی است که نحوه عملکرد این دستگاه‌ها بسیار ساده می‌باشد جریان موجود در کنتاکتور باعث می‌شود که بوبین کنتاکتور برق دار شود و این بوبین برق دار شده یک میدان مغناطیسی را ایجاد می‌نماید. زمانی که این میدان دارای انرژی می‌شود موجب تولید سیم پیچ الکترومغناطیسی می‌شود. در کنتاکتورها کنتاکت متحرک به بوبین آهنربا متصل می‌باشد زمانی که میدان مغناطیسی تولید شد نیرویی به بوبین اعمال می‌شود و موجب می‌شود که به سمت کنتاکت جا به جا شود. باید بدانید نیرویی که به وسیله سیم پیچ تولید می‌شود مسلما از نیروی فنر بیشتر می‌باشد. گفتنی است که هر دو کنتاکت در این موقعیت قرار می‌گیرند تا زمانی که سیم پیچ تخلیه شود. نیروی مغناطیسی پس از تخلیه صفر می‌شود. و بوبین به دلیل نیروی فنر به عقب و حالت نرمال یعنی موقعیت off باز می‌گردد. باید بدانید که کنتاکتورها برای عملکردهای قطع و وصل سریع طراحی شده‌اند. جریان‌های AC و DC می‌توانند که ورودی سیم پیچ کنتاکتور می‌باشند. در بعضی از موارد سیم پیچ یونیور سال یعنی هم AC هم DC می‌تواند که به عنوان  ورودی در سیم پیچ مورد استفاده قرار بگیرند. لازم است بدانید که برق کمی در کنتاکت ها تلف می‌شود و در این صورت از یک مدار اکونایزر برای کم شدن اتلاف برق استفاده می‌شود. زمانی که کنتاکت‌ها در حال قطع و وصلند یک قوس ما بین آن‌ها ایجاد می‌شود در حقیقت این قوس باعث کاهش طول عمر کنتاکتورها می‌شود چرا که دمای کنتاکت‌ها در حال زیاد شدن می‌باشد و در اثر این قوس گازهای مضری همچون منوکسید را تولید می‌کند. در این صورت برای کنترل کردن و انقراض قوس‌ها از روش‌های متفاوتی استفاده می‌شود.

دیدگاه‌ها 0

*
*